Kvindeliv

Skal din datter vaccineres med HPV-vaccinen?

17. maj 2017
hpv-vaccinen

I skrivende stund sidder jeg netop og følger med i debatten om HPV-vaccinen på TV2 News.

Jeg har selv fået vaccinen tilbage i 2006, lige da den kom frem. Dengang skulle man selv betale for den, og hos mine forældre stod det slet ikke til diskussion: selvfølgelig skulle jeg da have den vaccine. Det var selvfølgelig også dengang, hvor man ikke skænkede bivirkningerne en tanke, for min mor havde netop selv fået lavet keglesnit for anden gang.
Det skal jeg da lige love for er vendt. Det seneste års tid har der været meget debat om netop HPV-vaccinen. For virker den? Og er den virkelig skyld i, at nogle piger i dag er rigtig rigtig syge?

Hvad er HPV

HPV står for Human Papilloma Virus. Der findes over 100 typer, hvoraf mindst 20 er kræftfremkaldende. Det er HPV-typerne 6, 11, 16 og 18, som i dag dækkes af vaccinen. Virusset smitter ved sex, og netop type 16 og 18 er ansvarlige for op mod 70% af tilfælde med livmoderhalskræft. HPV-vaccinen er altså en vaccination mod livmoderhalskræft og det er den første kræftvaccine i verdenshistorien.

Hvert år får 376 kvinder konstateret livmoderhalskræft, hvoraf ca. 100 dør. Der ud over får 15.000 kvinder hvert år konstateret celleforandringer, som kan føre til livmoderhalskræft. Det er disse celleforandringer HPV-vaccinen kan være med til at forebygge.

 

Er HPV-vaccinen bivirkningerne værd?

I dokumentaren “Syge og svigtede – de vaccinerede piger” fra 2015, hørte vi dengang om en en pige, der umiddelbart efter HPV-vaccinen fik alvorlige bivirkninger. Hun nævner bl.a. kronisk feber, bihulebetændelse, pandehulebetændelse, nedsat kræft i ben og arme, som senere førte til periodiske lammelser, daglige besvimelser samt ekstrem hovedpine med opkast. Jeg er ikke i tvivl om, at denne pige er meget syg, og jeg føler den største empati med hende.
Men er det HPV-vaccinens skyld? Sundhedsstyrelsen, kræftens bekæmpelse samt det Europæiske Lægemiddel Agentur mener ikke, at der findes en tidsmæssig sammenhæng mellem vaccinen og de symptomer de syge piger har fået. I Danmark har vi fem centre, som bl.a. står for at udrede de piger, der er blevet syge efter vaccinen, og heller ikke her mener man, at der sammenhæng mellem vaccinen og pigernes symptomer. På fire ud af fem centre har man set de samme symptomer, på piger der ikke har fået HPV-vaccinen. Faktiske har man kendt til de samme symptomer, allerede inden vaccinen kom på markedet.

Almindelige bivirkninger ved HPV-vaccinen

 • rødme efter stikket
 • hævelse ved området hvor der er stukket
 • blivende knuder i området hvor der er stukket
 • allergiske reaktioner

Ovenstående almindelige bivirkninger ses hos de fleste vacciner. Der findes i øvrigt ingen medicinsk behandling der ikke har bivirkninger, men vi reagerer alle forskelligt, og derfor oplever nogle at de ingen bivirkninger får, mens andre bliver hårdt ramt. Du vil altid kunne læse om både produkt og bivirkninger i indlægsseddelsen, hvilket du selvfølgelig altid bør gøre, inden du indtager nogen form for medicin. Oplysning og bivirkninger for HPV-vaccinen finder du lige HER.

Til og med år 2016 er 600.000 danske piger blevet vaccineret mod HPV. Lægemiddelstyrelsen har fået 1023 henvendelser om alvorlige bivirkninger, hvilket svarer til 0,2 % af de vaccinerede. Det er altså en meget lille del af pigerne, der bliver ramt af alvorlige symptomer.

Mangler vi dokumentation?

Jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke er den store rapportlæser, for det keder mig simpelthen i søvn. Men jeg stoler for det meste på vores (sundheds) system, og jeg tror på sundhedsstyrelsen og Kræftens bekæmpelse, når de siger, at dokumentationen er i orden. Ringtig mange organisationer anbefaler vaccinen der i blandt sundhedsstyrelsen, lægeforeningen, Kræftens bekæmpelse, lægemiddelstyrelsen og verdenssundhedsorganisationen WHO.

I debatten på TV2 blev der nævnt, at den dokumentation vi har nu er god men ikke perfekt. Det er stadig en meget ung vaccine, og de første piger der blev vaccineret er ikke meget ældre end mig selv. Derfor er det endnu svært at svare på spørgsmål om, hvor længe vaccinen virker og om den har mere effekt hos nogle end hos andre.

Hva’ så nu?

Faktum er, at kun 17 % af de danske piger i dag bliver vaccineret for HPV, hvilket jeg synes er vildt skræmmende.

Selvfølgelig skal vi, som forbrugere, være opmærksomme på, at der kan komme bivirkninger ved HPV-vaccinen, nøjagtig som der kan ved alle andre vacciner og lægemidler. Og der er ingen tvivl om, at de piger der er blevet syge, de ER virkelig syge. Personligt tror jeg bare ikke, de er blevet syge af vaccinen, men hvad de er blevet syge af, det ved jeg ikke og det er i øvrigt en helt anden debat.

Efter debatten i aftes mener jeg ikke, at der er grundlag for ikke at give sin datter vaccinen. Sagt med andre ord: havde jeg en 12 årig datter, ville jeg ikke tøve med at få hende vaccineret.

 

Hvad med dig? Er du selv blevet vaccineret med HPV-vaccinen og har du givet eller vil du give din datter vaccinen?

You Might Also Like

6 Kommentarer

 • Svar Monica :) 18. maj 2017 at 19:59

  Jeg har tatt vaksinen mot HPV 🙂
  Ønsker deg en fin kveld <3

  • Svar anpau 18. maj 2017 at 20:24

   Det er jeg glad for at høre, Monica 🙂 Jeg synes den er så vigtig den vaccine. Også god aften til dig 🙂

 • Svar Monica :) 18. maj 2017 at 21:39

  Det synes jeg også 🙂
  Må bare få si at jeg liker bloggen din veldig godt <3 Du har fått meg som fast leser av bloggen din <3
  Stor klem til deg 🙂

  • Svar anpau 18. maj 2017 at 21:54

   Hvor er du sød, TAK <3 Jeg er også vild med din blog, og glæder mig allerede til at læse flere indlæg 🙂

 • Svar Camilla 19. maj 2017 at 8:23

  Virkelig fint indlæg. Jeg må indrømme, jeg aldrig har haft en holdning til HPV-vaccinenen; det var bare noget jeg (med nød og næppe, pga en ekstrem nåle fobi) fik da jeg var yngre. Jeg har aldrig hørt om nogle bivirkninger, så jeg kan heller ikke udtale mig om det. Dog nævner du det med den pige der selv blev rigtig syg – jeg ved ikke om, dette er et standard tilfælde. For mig lyder det som om, det er worst case scenario for bivirkninger. Og jeg tror, det er en risiko jeg ville være villig til at løbe. Selvom vi er meget tæt på, at kunne kurere de fleste tilfælde af kræft, er det stadig en behandling jeg ikke ville turde risikere at skulle igennem.
  Men der skal altid være, undskyld min generalisering, curlingmødre der blæser det hele op og gør det meget værre end det er. Et andet eksempel på vaccine hysteri er MFR-vaccinen (mod mæslinger o.l.). Den skulle angiveligt være skyld i autisme. Det er sidenhen bevist, at det er den ikke. Jeg tror det større problem i samfundet er, hvor blindt folk lytter til medierne og drager forhastede konklusioner, uden at sætte sig ind i det. De hører få skrækeksempler på det og straks er det det der sker for de fleste, der får vaccinen. Jeg ved ikke om du kan følge mig? 😀

  • Svar anpau 19. maj 2017 at 12:10

   Tak for din kommentar, hvor gør det mig altså glad ☺️ Jeg kan så godt følge dig. Hvis det virkelig er vaccinen, der er skyld i pigens, og andres, efterfølgende skrantende helbred, så ER det ho forfærdeligt. Men ligesom dig tror jeg også, at det i såfald er worst case. Og med kun 0,2 % af piger/kvinder der har oplevet (alvorlige) bivirkninger, vil jeg også til hver en tid få min (engang kommende) datter vaccineret.

  Læg en kommentar